Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Rzeszowiak

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto 3 w 1-sernik,makowiec,orzechowiec.Pyszne

Rzeszowiak

Składniki:

Rzeszowiak

 

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA:
  • puszka gotowej masy makowej lub:
  • 25 dag maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • MASA ORZECHOWA:
  • 35 dag orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2szklanki mleka
  • 2 białka
  • MASA SEROWA:
  • 1/2 kg białego sera
  • 20 dag masła
  • 6 jajek
  • 40 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynków
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Rzeszowiak
Ciasto: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i wyrobić na gładkie ciasto.Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Masa makowa: Mak sparzyć i zmielić,Dodać resztę składników. Utrzeć. Z białek ubić pianę, dodać do maku na końcu i delikatnie wymieszać. Jeżeli używamy gotowej masy makowej nic już nie dodajemy, masę wykładamy bezpośrednio ma ciasto. Masa orzechowa: Orzechy zmielić, zalać wrzącym mlekiem połączonym uprzednio z cukrem i masłem. Wymieszać. Przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać. Masa serowa: Ser zmielić dwukrotnie.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.Dodać do sera resztę składników.Wymieszać. Ubitą pianę dodać na końcu-wymieszać. Do ciasta można użyć ser homogenizowany w wiadereczku, którego nie trzeba mielić. Na ciasto nałożyć pasek masy makowej, następnie pasek masy orzechowej . Następnie dać kolejny pasek masy makowej i zakończyć paskiem masy orzechowej ( zdjęcie nr 1). Przykryć warstwą masy serowej i piec 70-80 minut w 170 st. C. Aby ułatwić sobie pracę możemy ubić wszystkie białka razem. Połowę ubitych białek dodać do masy serowej. Z tego co zostanie połowę do masy makowej, a resztę do masy orzechowej.