Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Rześki tort z mango i limonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 220
         
ocena: 0/5 głosów: 0

A gdyby stworzyć tort doskonały? Lekki i orzeźwiający kiedy to po pierwszym kawałku nie mówimy "dość" lecz "poproszę dokładkę". Bezowy biszkopt mus limonkowy z białą czekolada a w środku ukryta niespodzianka z mango.

Rześki tort z mango i limonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rześki tort z mango i limonką

Blaty bezowe

  • 4 białka L
  • 4 żółtka L
  • 40 g cukru pudru
  • 90 g cukru drobnego
  • skórka otarta z jednej limonki
  • 22 g mąki pszennej
  • 110 g mielonych migdałów bez skórki

Niespodzianka mango

Żelatynka

Mus limonkowy

Sposób przygotowania:

Rześki tort z mango i limonką
Blaty bezowe: 

Ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodawaćcukier partiami. Dodać mąkę, migdały i cukier puder i delikatnie wymieszać z pianą. Dodać skórkę z limonki i delikatnie wymieszać. Upiec dwa blaty: o średnicy 20 cm i 16 cm. Piec w temp 190 stopni na złocisty kolor ( 10-15 minut). Tryb góra i dół. Wyjąć wystudzić. 

Żelatynka: 

Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia. 

Niespodzianka z mango: 

55 g puree oraz sok zagotować. Zdjąć z ognia. w miseczce połączyć żółtko, jaja i cukier a następnie dodać do gorącego mango. Podgrzać przez minutę. Dodać masę żelatynową i zimne puree. Dodać masło i zmiksować blenderem. Wylać do formy o średnicy 16 cm i zamrozić. 

Mus limonkowy: 

Czekoladę drobno posiekać. Zagotować mleko i zalać czekoladę. Odczekać minutę i wymeiszać oba składniki. Wlać sok oraz starta skórkę z limonki. Ubić smietanę kremówkę na sztywno. Do śmietany dodawać małymi partiami masę limonkowa za każdym razem mieszając do całkowitego połączenia. 

Wykonanie. W tortownicy umieszczamy większy blat bezowy. wylewamy 1/3 część musu. Zamrożoną niespodziankę mango umieszczamy na środku kremu. Zalewamy 1/3 częścią musu. Kładziemy mniejszy blat bezowy. Zalewamy 1/3 musu i wyrównujemy powierzchnię. Wsadzamy do zamrażalnika na 30 minut. Kroić nożem maczanym we wrzątku. 

Smacznego :)
Rzeźki tort z mango i limonką
By uzyskać lepszy kolor można użyć barwnika jednak wole nature :)

Tagi:

tort bezy