mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Rzodkiewka duszona po staropolsku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis na pyszną, duszoną rzodkiewkę po staropolsku:)

Rzodkiewka duszona po staropolsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rzodkiewka duszona po staropolsku

 

Sposób przygotowania:

Rzodkiewka duszona po staropolsku
Rzodkiewki dokładnie myję, obieram i umieszczam w rondlu. Dodaję szczyptę soli, łyżkę masła i szklankę bulionu. Gotuję dotąd, aż rzodkiewka zmięknie. Wtedy wyjmuję ją z bulionu, oprószam cukrem i zrumieniam na patelni na reszcie masła. Następnie posypuję mąką i znów smażę. Tak przygotowaną rzodkiewkę przekładam z powrotem do bulionu i doprowadzam do zagotowania. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Konsystencję reguluję wlewając mleko.
Rzodkiewkę w takiej postaci podaję do ziemniaków i mięsa.
Rzodkiewka duszona po staropolsku
Rzodkiewkę umyć dokładnie i obrać z liści
Rzodkiewka duszona po staropolsku
Do rosołu dodać obrane rzodkiewki i gotować aż zmiękną
Rzodkiewka duszona po staropolsku
Rzodkiewki oprószyć cukrem, obsmażyć, oprószyć mąką i znów obsmażyć
Rzodkiewka duszona po staropolsku
Obsmażone rzodkiewki przełożyćz powrotem do rosołu