domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Rzymska zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo sycąca zapiekanka z ziemniaków, kapusty i mięsa. Uzupełnieniem smaków jest bulion i pomidory.

Rzymska zapiekanka

Składniki:

Rzymska zapiekanka

 

 

  • 2 cebule;

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego

 

 

  • 0,5 małej kapusty;

 

  • 0,5 l bulionu;

 

 

 

 

  • 4 łyżki mąki i masła

Sposób przygotowania:

Rzymska zapiekanka
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach.

Posiekać 1 cebulę i 2 ząbki czosnku, podsmażyć na oleju, gdy będą złote dodać mięso i podsmażyć.

Na patelnię dodać pomidory. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Drugą cebulę drobno posiekać. Kapustę posiekać, w garnku podgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać kapustę i wlać 100 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Kapustę dusić około 5-10 minut. Odcedzić.

W garnku rozgrzać masło, rozprowadzić w niej mąkę, dodać bulion i mleko, zagotować, sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać ziemniaki, mięso, kapustę i starty ser.

Każdą warstwę przelewać sosem. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w 180 stopniach.

Tagi:

mięso sery ser