Saciwi z kurczaka (Gruzja)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Oczyszczonego kurczaka zalać osoloną wrzącą wodą i pogotowac ok 10 minut. Następnie

Saciwi z kurczaka (Gruzja)

Składniki:

Saciwi z kurczaka (Gruzja)

 

  • 1 duży kurczak
  • 1/2 szkl wyłuskanych orzechów włoskich
  • 3 żółtka
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1/2 ostrej czerwonej papryczki
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta cynamonu
  • szczypta szafranu
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Saciwi z kurczaka (Gruzja)
Oczyszczonego kurczaka zalać osoloną wrzącą wodą i pogotowac ok 10 minut. Następnie wyjąć z rosołu, nadziać na rożen i upiec na rumiano, smarując od czasu do czasu oliwą. Orzechy, czosnek i ostrą paprykę przepuścić przez maszynkę lub utłuc w moździerzu. Dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę, cynamon, goździki, szafran i rozprowadzić szklanką rosołu i octem. Doprawić solą, pieprzem i postawić na ok 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać roztrezpana żółtka (bez przerwy mieszając), zdjąć sos z ognia. Upierczonego kurczaka podzielić na porcje, ułożyć na półmisku lub w dużej salaterce, posypać drobno posiekaną surową cebulą, zalać gorącym sosem "saciwi" i odstawić do ostygnięcia. Podawać zawsze na zimno!