Sajgonki

Babcia Halinka - Przepis na: Sajgonki offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Sajgonki
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Makaron sojowy namoczyć 5 minut w gorącej wodzie, następnie pokroic na kawałki dł 5 cm.


czas:

Sajgonki - SKŁADNIKI:

  • 20 g makaronu sojowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 300 g mielonego mięsa kurczaka
  • 1/4 drobno posiekanej kapusty
  • 1 pokrojona w cienkie paseczki marchew
  • 2 drobno posiekane dymki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 20-25 placków papieru ryżowego
  • 1 rozmącone jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • nuoc cham
  • sałata
  • liście mięty

Sajgonki - PRZYGOTOWANIE:

Makaron sojowy namoczyć 5 minut w gorącej wodzie, następnie pokroic na kawałki dł 5 cm. Odstawić. Rozgrzać 3 łyżki oleju w woku lub na patelni, wrzucić czosnek i kurczaka, smażyć ok 8 minut mieszając. Dodać kapustę, marchew, dymkę, makaron i smażyć ok 3 min na dużym ogniu aż warzywa zmiękną. Wyłączyc gaz, dodac sos ostrygowy, sól, cukier, pieprz. dokładnie wymieszać. kiedy masa ostygnie przygotować placki. Smarowac jedną stronę każdego z nich wodą. na każdym placku układać po łyżce farszu, zawijać 2 brzegi do środka i zwinąć ruloniki. Smarowac koniec placka jajkiem i docisnąć (dzięki temu sajgonki nie będą się rozpadać). Wstawić do lodówki. Rozgrzac olej na patelni lub w woku. Smażyć sajgonki na złoty kolor. Podawać na liściach sałaty, posypane siekaną sałatą i miętą. Serwujemy z gotowym sosem chili lub nuoc cham.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sajgonki (strona 1 z 1)  
Gość

DASSA
gość

2008-06-24 15:10
A CO Z TYM MAKARONEM, KTORY POCIETY NA 5 CM TRZEBA ODSTAWIC?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sajgonka
gość

2008-06-24 16:06
DASSA napisał(a):

A CO Z TYM MAKARONEM, KTORY POCIETY NA 5 CM TRZEBA ODSTAWIC?

Dodac spowrotem do saigonek (do masy warzywnej)?
Skomentuj
Oceń:
0
IwonaF

IwonaF
offline

2009-08-15 12:07
makaron trzeba posiekać (aby się nie ciągnął) i dodać do masy.
Placki najlepiej namoczyć w piwie - nie trzeba wtedy smarować ich jajkiem, a i smak jest wyrazistszy :)
Skomentuj
Oceń:
0
Wokalista

Wokalista
offline

2011-03-02 21:40
rewelka ! \ 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Zapiekane figi z serem i szynką Jabłkowe chipsy cynamonowe Nadziane francuskie koperty
Przekąska z papryczek chilli Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią Ryżowa sałatka z paluszkami surimi i z jajkami
Domowe hamburgery Smażone paluszki krabowe Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
Kapusta kiszona zasmażana z pieczarkami Fasolka szparagowa z pomidorami,fetą i sezamem Pieczarki faszerowane kaszanką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane