Sajgonki

Babcia Halinka - Przepis na: Sajgonki offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Sajgonki
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Makaron sojowy namoczyć 5 minut w gorącej wodzie, następnie pokroic na kawałki dł 5 cm.


czas:

Sajgonki - SKŁADNIKI:

  • 20 g makaronu sojowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 300 g mielonego mięsa kurczaka
  • 1/4 drobno posiekanej kapusty
  • 1 pokrojona w cienkie paseczki marchew
  • 2 drobno posiekane dymki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 20-25 placków papieru ryżowego
  • 1 rozmącone jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • nuoc cham
  • sałata
  • liście mięty

Sajgonki - PRZYGOTOWANIE:

Makaron sojowy namoczyć 5 minut w gorącej wodzie, następnie pokroic na kawałki dł 5 cm. Odstawić. Rozgrzać 3 łyżki oleju w woku lub na patelni, wrzucić czosnek i kurczaka, smażyć ok 8 minut mieszając. Dodać kapustę, marchew, dymkę, makaron i smażyć ok 3 min na dużym ogniu aż warzywa zmiękną. Wyłączyc gaz, dodac sos ostrygowy, sól, cukier, pieprz. dokładnie wymieszać. kiedy masa ostygnie przygotować placki. Smarowac jedną stronę każdego z nich wodą. na każdym placku układać po łyżce farszu, zawijać 2 brzegi do środka i zwinąć ruloniki. Smarowac koniec placka jajkiem i docisnąć (dzięki temu sajgonki nie będą się rozpadać). Wstawić do lodówki. Rozgrzac olej na patelni lub w woku. Smażyć sajgonki na złoty kolor. Podawać na liściach sałaty, posypane siekaną sałatą i miętą. Serwujemy z gotowym sosem chili lub nuoc cham.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sajgonki (strona 1 z 1)  
Gość

DASSA
gość

2008-06-24 15:10
A CO Z TYM MAKARONEM, KTORY POCIETY NA 5 CM TRZEBA ODSTAWIC?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sajgonka
gość

2008-06-24 16:06
DASSA napisał(a):

A CO Z TYM MAKARONEM, KTORY POCIETY NA 5 CM TRZEBA ODSTAWIC?

Dodac spowrotem do saigonek (do masy warzywnej)?
Skomentuj
Oceń:
0
IwonaF

IwonaF
offline

2009-08-15 12:07
makaron trzeba posiekać (aby się nie ciągnął) i dodać do masy.
Placki najlepiej namoczyć w piwie - nie trzeba wtedy smarować ich jajkiem, a i smak jest wyrazistszy :)
Skomentuj
Oceń:
0
Wokalista

Wokalista
offline

2011-03-02 21:40
rewelka ! \ 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Roladki drobiowe ze szparagami Kolorowa sałatka z suszonymi jabłkami Paszteciki drożdżowe inaczej
Krewetki z patelni Zapiekane pomidory z kurką i zacierkami Babeczki gryczane z grzybami (krok po kroku)
Domowe zapiekanki Aromatyczne suszone jabłka Tarteletki z leśnymi grzybami
Pasztet grzybowo-ryżowy dla wegetarian Cynamonowe suszone jabłka Gozleme- Tureckie kanapki z patelni

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane