Sajgonki

Babcia Halinka - Przepis na: Sajgonki offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Sajgonki
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Makaron sojowy namoczyć 5 minut w gorącej wodzie, następnie pokroic na kawałki dł 5 cm.


czas:

Sajgonki - SKŁADNIKI:

  • 20 g makaronu sojowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 300 g mielonego mięsa kurczaka
  • 1/4 drobno posiekanej kapusty
  • 1 pokrojona w cienkie paseczki marchew
  • 2 drobno posiekane dymki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 20-25 placków papieru ryżowego
  • 1 rozmącone jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • nuoc cham
  • sałata
  • liście mięty

Sajgonki - PRZYGOTOWANIE:

Makaron sojowy namoczyć 5 minut w gorącej wodzie, następnie pokroic na kawałki dł 5 cm. Odstawić. Rozgrzać 3 łyżki oleju w woku lub na patelni, wrzucić czosnek i kurczaka, smażyć ok 8 minut mieszając. Dodać kapustę, marchew, dymkę, makaron i smażyć ok 3 min na dużym ogniu aż warzywa zmiękną. Wyłączyc gaz, dodac sos ostrygowy, sól, cukier, pieprz. dokładnie wymieszać. kiedy masa ostygnie przygotować placki. Smarowac jedną stronę każdego z nich wodą. na każdym placku układać po łyżce farszu, zawijać 2 brzegi do środka i zwinąć ruloniki. Smarowac koniec placka jajkiem i docisnąć (dzięki temu sajgonki nie będą się rozpadać). Wstawić do lodówki. Rozgrzac olej na patelni lub w woku. Smażyć sajgonki na złoty kolor. Podawać na liściach sałaty, posypane siekaną sałatą i miętą. Serwujemy z gotowym sosem chili lub nuoc cham.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sajgonki (strona 1 z 1)  
Gość

DASSA
gość

2008-06-24 15:10
A CO Z TYM MAKARONEM, KTORY POCIETY NA 5 CM TRZEBA ODSTAWIC?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sajgonka
gość

2008-06-24 16:06
DASSA napisał(a):

A CO Z TYM MAKARONEM, KTORY POCIETY NA 5 CM TRZEBA ODSTAWIC?

Dodac spowrotem do saigonek (do masy warzywnej)?
Skomentuj
Oceń:
0
IwonaF

IwonaF
offline

2009-08-15 12:07
makaron trzeba posiekać (aby się nie ciągnął) i dodać do masy.
Placki najlepiej namoczyć w piwie - nie trzeba wtedy smarować ich jajkiem, a i smak jest wyrazistszy :)
Skomentuj
Oceń:
0
Wokalista

Wokalista
offline

2011-03-02 21:40
rewelka ! \ 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Faszerowane plastry cukinii Potrawka z makaronem i cukinią Pasztet drobiowy z fasolką szparagową
Śledzie na przekąskę Imprezowe koreczki z makaronowymi muszkami Ślimaczki z boczkiem
Jajka na przekąskę Pieczarki w cieście naleśnikowym Jajka faszerowane
 Mini  zapiekanki na przekąskę  Propozycja śniadania Zawijańce parówkowe

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane