Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Sajgonki

  • 4
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Makaron sojowy namoczyć 5 minut w gorącej wodzie, następnie pokroic na kawałki dł 5 cm.

Sajgonki

Składniki:

Sajgonki

  • 20 g makaronu sojowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 300 g mielonego mięsa kurczaka
  • 1/4 drobno posiekanej kapusty
  • 1 pokrojona w cienkie paseczki marchew
  • 2 drobno posiekane dymki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 20-25 placków papieru ryżowego
  • 1 rozmącone jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • nuoc cham
  • sałata
  • liście mięty

Sposób przygotowania:

Sajgonki

Makaron sojowy namoczyć 5 minut w gorącej wodzie, następnie pokroic na kawałki dł 5 cm. Odstawić. Rozgrzać 3 łyżki oleju w woku lub na patelni, wrzucić czosnek i kurczaka, smażyć ok 8 minut mieszając. Dodać kapustę, marchew, dymkę, makaron i smażyć ok 3 min na dużym ogniu aż warzywa zmiękną. Wyłączyc gaz, dodac sos ostrygowy, sól, cukier, pieprz. dokładnie wymieszać. kiedy masa ostygnie przygotować placki. Smarowac jedną stronę każdego z nich wodą. na każdym placku układać po łyżce farszu, zawijać 2 brzegi do środka i zwinąć ruloniki. Smarowac koniec placka jajkiem i docisnąć (dzięki temu sajgonki nie będą się rozpadać). Wstawić do lodówki. Rozgrzac olej na patelni lub w woku. Smażyć sajgonki na złoty kolor. Podawać na liściach sałaty, posypane siekaną sałatą i miętą. Serwujemy z gotowym sosem chili lub nuoc cham.

Redakcja poleca: