Sajgonki

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Sajgonki
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Makaron sojowy namoczyć 5 minut w gorącej wodzie, następnie pokroic na kawałki dł 5 cm.


czas:

Sajgonki - SKŁADNIKI:

  • 20 g makaronu sojowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 300 g mielonego mięsa kurczaka
  • 1/4 drobno posiekanej kapusty
  • 1 pokrojona w cienkie paseczki marchew
  • 2 drobno posiekane dymki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 20-25 placków papieru ryżowego
  • 1 rozmącone jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • nuoc cham
  • sałata
  • liście mięty

Sajgonki - PRZYGOTOWANIE:

Makaron sojowy namoczyć 5 minut w gorącej wodzie, następnie pokroic na kawałki dł 5 cm. Odstawić. Rozgrzać 3 łyżki oleju w woku lub na patelni, wrzucić czosnek i kurczaka, smażyć ok 8 minut mieszając. Dodać kapustę, marchew, dymkę, makaron i smażyć ok 3 min na dużym ogniu aż warzywa zmiękną. Wyłączyc gaz, dodac sos ostrygowy, sól, cukier, pieprz. dokładnie wymieszać. kiedy masa ostygnie przygotować placki. Smarowac jedną stronę każdego z nich wodą. na każdym placku układać po łyżce farszu, zawijać 2 brzegi do środka i zwinąć ruloniki. Smarowac koniec placka jajkiem i docisnąć (dzięki temu sajgonki nie będą się rozpadać). Wstawić do lodówki. Rozgrzac olej na patelni lub w woku. Smażyć sajgonki na złoty kolor. Podawać na liściach sałaty, posypane siekaną sałatą i miętą. Serwujemy z gotowym sosem chili lub nuoc cham.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sajgonki (strona 1 z 1)  
Gość

DASSA
gość

2008-06-24 15:10
A CO Z TYM MAKARONEM, KTORY POCIETY NA 5 CM TRZEBA ODSTAWIC?
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sajgonka
gość

2008-06-24 16:06
DASSA napisał(a):

A CO Z TYM MAKARONEM, KTORY POCIETY NA 5 CM TRZEBA ODSTAWIC?

Dodac spowrotem do saigonek (do masy warzywnej)?
Skomentuj
Oceń:
0
IwonaF

IwonaF

2009-08-15 12:07
makaron trzeba posiekać (aby się nie ciągnął) i dodać do masy.
Placki najlepiej namoczyć w piwie - nie trzeba wtedy smarować ich jajkiem, a i smak jest wyrazistszy :)
Skomentuj
Oceń:
0
Wokalista

Wokalista

2011-03-02 21:40
rewelka ! \ 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Burgery buraczane Pełnoziarniste tosty z pieczarkami Paszteciki z ciasta francuskiego
Tortilla z kurczakiem i warzywami Imprezowe tarteletki porowo-cebulowe Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami
Sałatka ostatkowa Kotleciki chlebowe z jajkami Warzywno mielone kotleciki
Szybka przekąska na ciepło Waniliowe tosty francuskie Roladki w galarecie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane