kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Sajgonki mięsne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

super danie na wieczór...

Sajgonki  mięsne

Składniki:

Sajgonki mięsne

 

  • Sos sojowy 3 łyżki
  • Słodko pikantny sos chilii
  • Makaron chiński Tao Tao
  • Grzyby mun 1-2 paczki
  • Pędy bambusa zapałki 2 łyżki
  • Papier ryżowy 1 opakowanie
  • ok. 30 dag mięsa mielonego
  • jajko
  • marchew
  • kapusta pekińska
  • cebula
  • pieprz
  • olej do smażenia.

 

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki mięsne
Grzyby MUN TaoTao moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut, następnie gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i kroimy w cienkie paski. Gotujemy wodę, odstawiamy, wrzucamy makaron chiński TaoTao i przykrywamy na 3 minuty, odcedzamy. Drobno kroimy marchew, cebulę, pędy bambusa TaoTao i 4 liście kapusty pekińskiej. Wszystko mieszamy, dodając mięso mielone, pokrojone w paski grzyby, jajko, 2 łyżki sosu sojowego TaoTao, przyprawiamy do smaku. Pojedyncze placki papieru ryżowego TaoTao zanurzamy w letniej wodzie i kładziemy na desce aż zmiękną. Na placek nakładamy nadzienie i zawijamy sajgonki, smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. Podajemy ze słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.