Sajgonki z kaczką

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sajgonki z kaczką

Bardzo smaczne sajgonki z oryginalnym farszem. Świetnie doprawione czosnkiem, imbirem i ostrą papryczką. Nietuzinkowy pomysł na obiad!

Składniki:

Sajgonki z kaczką

 

  • 35 dag upieczonej kaczki
  • por
  • duża marchew
  • czerwona papryka
  • 2–3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • kawałek imbiru
  • jajko
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • szczypta chili
  • 20 arkuszy papieru ryżowego

Na sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • sok z limonki
  • szczypta chili
  • ząbek czosnku
  • gałązka kolendry
  • olej

Sposób przygotowania:

Sajgonki z kaczką
1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w półplasterki, dymkę posiekaj, paprykę pokrój w kostkę. Czosnek, imbir i chili posiekaj.

2. Upieczone mięso kaczki podziel na małe kawałki.

3. Na patelnię wlej odrobinę oleju. Wrzuć warzywa, dodaj dymki (bez szczypioru), przesmaż. Na koniec dodaj mięso kaczki, dorzuć posiekany czosnek, imbir, odrobinę ostrej papryczki. Zalej odrobiną sosu sojowego, i – jeśli ktoś lubi – sosu rybnego. Dopraw sokiem z limonki.

4. Przygotowany farsz przełóż do miski. Gdy farsz przestygnie, wbij do niego jajko, dodaj posiekany szczypior i wymieszaj.

5. Papier ryżowy zwilż wodą. Wyłóż porcję farszu na środek i zawiń tak jak krokiety.

6. Gotowe sajgonki obsmaż na rozgrzanej patelni teflonowej z odrobiną oleju.

7. Przygotuj sos: połącz składniki, dokładnie wymieszaj. 8. Sajgonki podawaj na gorąco, zaraz po przygotowaniu.

Tagi:

sajgonki