Sposób przygotowania:
Sakiewki czyli naleśniki w wersji wytrawnej
Naleśniki : wsypcie mąkę do miski, dodajcie mleko, jajka , kurkumę, curry ,wodę , pieprz i sól. Zmiksujcie lub wymieszajcie na gładkie ciasto.
Naleśniki smażcie na dobrze rozgrzanej patelni (smarując patelnię tłuszczem przed smażeniem każdego naleśnika).
Nadzienie: rozgrzejcie patelnię, dodajcie masło, posiekany czosnek i cebule wrzucie na patelnię – podsmażcie.
Pieczarki pokrójcie w dużą kostkę i dodajcie na patelnie przyprawiając solą i pieprzem. Smażcie wszystko około 5 minut, a na koniec dodajcie posiekaną pietruszkę, skropcie to cytryną i smażcie jeszcze to jakieś 5 min.
Na środek naleśnika nałóżcie farsz (nie za dużo, bo naleśniki będą się rozpadać), zbierzcie go w taki sposób aby powstała sakiewka i zwiążcie porem (z pora wytnijcie paski najlepiej jak najdłuższe – wygodniej wiąże się sakiewki).
Naleśniki smażcie na dobrze rozgrzanej patelni (smarując patelnię tłuszczem przed smażeniem każdego naleśnika).
Nadzienie: rozgrzejcie patelnię, dodajcie masło, posiekany czosnek i cebule wrzucie na patelnię – podsmażcie.
Pieczarki pokrójcie w dużą kostkę i dodajcie na patelnie przyprawiając solą i pieprzem. Smażcie wszystko około 5 minut, a na koniec dodajcie posiekaną pietruszkę, skropcie to cytryną i smażcie jeszcze to jakieś 5 min.
Na środek naleśnika nałóżcie farsz (nie za dużo, bo naleśniki będą się rozpadać), zbierzcie go w taki sposób aby powstała sakiewka i zwiążcie porem (z pora wytnijcie paski najlepiej jak najdłuższe – wygodniej wiąże się sakiewki).