Sakiewki czyli naleśniki w wersji wytrawnej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sakiewki, fajny pomysł na przystawkę, można go podać w wersji wegetariańskiej albo mięsnej, tak naprawdę jak to lubi;-)

Sakiewki czyli naleśniki w wersji wytrawnej

Składniki:

Sakiewki czyli naleśniki w wersji wytrawnej

 

  • Naleśniki :
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki curry
  • 6 łyżek masła lub oleju roślinnego
  • Farsz :
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • duży pęk pietruszki
  • por (do wiązania sakiewek najlepszy)
  • 2 łyżeczki cytryny

Sposób przygotowania:

Sakiewki czyli naleśniki w wersji wytrawnej
Naleśniki : wsypcie mąkę do miski, dodajcie mleko, jajka , kurkumę, curry ,wodę , pieprz i sól. Zmiksujcie lub wymieszajcie na gładkie ciasto.

Naleśniki smażcie na dobrze rozgrzanej patelni (smarując patelnię tłuszczem przed smażeniem każdego naleśnika).

Nadzienie: rozgrzejcie patelnię, dodajcie masło, posiekany czosnek i cebule wrzucie na patelnię – podsmażcie.

Pieczarki pokrójcie w dużą kostkę i dodajcie na patelnie przyprawiając solą i pieprzem. Smażcie wszystko około 5 minut, a na koniec dodajcie posiekaną pietruszkę, skropcie to cytryną i smażcie jeszcze to jakieś 5 min.

Na środek naleśnika nałóżcie farsz (nie za dużo, bo naleśniki będą się rozpadać), zbierzcie go w taki sposób aby powstała sakiewka i zwiążcie porem (z pora wytnijcie paski najlepiej jak najdłuższe – wygodniej wiąże się sakiewki).