jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Sakiewki drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierś z kurczaka nadziewana śmietankowym serkiem i bazyliowym sosem otoczona pastą z suszonych pomidorów, pieczona na maśle:)

Sakiewki drobiowe

Składniki:

Sakiewki drobiowe

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4-5 łyżeczek serka typu Almette śmietankowego lub z czosnkiem i ziołami
  • 1 łyżeczka zielonego sosu pesto
  • 4 łyżeczki czerwonego sosu pesto
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Sakiewki drobiowe

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i zrobić w każdej ostrym nożem, poziomą, głęboką kieszeń.
Serek wymieszać dobrze z zielonym sosem pesto.
Następnie mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, a potem nadziać każdą porcję utartym serkiem, a wierzch i spód mięsa natrzeć 2 łyżeczkami sosu pesto.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, a do naczynia żaroodpornego włożyć masło i ułożyć je w nagrzanym piekarniku.
Kiedy masło się rozpuści włożyć mięso i piec bez przykrycia około 30 minut.