Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 612]

Sakiewki - jajka gotowane w folii spożywczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 90
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niby zwykłe jajko, a tak przygotowane zaskakuje nie tylko smakiem, ale również wyglądem. to moja ulubiona wersja.

Sakiewki - jajka gotowane w folii spożywczej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sakiewki - jajka gotowane w folii spożywczej

 

Dodatkowo:

  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Sakiewki - jajka gotowane w folii spożywczej

Folia:

Sakiewki - jajka gotowane w folii spożywczej
Jedna miseczka to sakiewka z jednym jajkiem.

Niewielkie miseczki (1 miseczka na 1 jajko) należy wyłożyć kawałkami folii spożywczej (takiej wielkości, aby dały się zwinąć z zawartością) i następnie posmarować odrobiną oleju.

Sakiewki:

Sakiewki - jajka gotowane w folii spożywczej
Woreczki powinny być szczelnie zamknięte.

Do każdej miseczki wysłanej folią należy wbić jedne jajko.

Następnie jajko oprószyć odrobiną soli oraz pieprzem.

Całość delikatnie i szczelnie zakręcić - na końcu związując gumką lub spinając specjalnym spinaczem.

Gotowanie:

Sakiewki - jajka gotowane w folii spożywczej
Sakiewki można gotować - umieszczając je bezpośrednio na wrzącej wodzie.

W garnku należy zagotować wodę, a następnie włożyć do niej sakiewki z jajkami.
(Dodatkowo zawiesiłam je na drewnianej łyżce - dla bardziej okrągłego kształtu.)

Gotować na małym ogniu przez 5-7 minut (czas ten zależy od wielkości oraz jakości jajek).

Podanie:

Sakiewki - jajka gotowane w folii spożywczej
Jajka łatwo odchodzą od folii spożywczej.

Jajka należy rozpakować z folii spożywczej i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Tagi:

jajka