Koni

Koni

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Sakiewki z ciasta francuskiego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniałe kruche sakiewki. W sam raz do barszczu czerwonego lub kremu grzybowego. W opcji z żółtym serem doskonałe jako przekąski.

Sakiewki z ciasta francuskiego

Składniki:

Sakiewki z ciasta francuskiego

 

  • 1. opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • garść suszonych grzybów
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 białka lub 10 dkg sera
  • 2 łyżki masła lub oleju.
  • do przyprawienia :
  • sól, pieprz
  • sos sojowo-grzybowy tao-tao

 

  • kilka nitek szczypiorku do wiązania.

Sposób przygotowania:

Sakiewki z ciasta francuskiego
1. Suszone grzyby namoczyć przez noc. Ugotować i posiekać.2. Dodać posiekane pieczarki i cebulę pokrojoną w kostkę.3. Smażyć aż pieczarki się zrumienią. 4. Doprawić sosem sojowym i obficie pieprzem. Ewentualnie dosolić. 5. Wystudzone farsz wymieszać z białkiem ( opcja gdy chcemy używać do barszczu) lub z tartym żółtym serem ( gdy robimy przekąski). 6. Płat ciasta francuskiego rozwinąć, delikatnie rozwałkować by wyrównać powierzchnię. Przeciąć wzdłuż, a następnie na kwadraty.7. Na kwadraty nakładać farsz. 8. Rogi zagiąć i ścisnąć formując sakiewkę. Przewiązać nitką szczypiorku - luźno, ciasto francuskie pęcznieje. 9. Piec wg wytycznych z opakowania ciasta.