lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sakiewko-pierożki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne wyszły pierożki sakiewki :)

Sakiewko-pierożki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sakiewko-pierożki

 

  • kapusta kiszona 300 gram

 

  • szynka wieprzowa 300 gram

 

  • przecier pomidorowy 150 gram

 

  • bulionetka drobiowa 1 sztuka

 

 

 

  • ryż pełnoziarnisty Kupiec 50 gram

 

  • curry 1 łyżeczka

 

  • ciasto
  • 2 szklanki mąki

 

  • 1/2 szklanki wrzątku

 

  • 4 łyżki zimnej wody

 

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Sakiewko-pierożki
 Pierwszy etap gotowania .Kapustę umyłam włożyłam na patelnie i dusiłam i w bulionetce drobiowej dodała liśc laurowy i ziele angielskie  .Szynkę pokroiłam w drobne kawałki ,podsmażyłam i dodałam do kapusty Gotowałam tak długo az zrobilo sie wszystko miekkie  .Razem sie dusiło powstał fajny smak. Na koniec dodałam przecier pomidorowy prubując czy w smaku jest akurat  potrawa doszła razem do końcowego efektu . Ryż ugotowałam w  małym garnku dodając łyżeczkę curry zmienił kolor i oto chodziło :) Kapustę dusiłam potem zdjęłam pokrywkę i czekałam aż odparuje Przełożyłam na talerz dodałam ryz i wymieszałam razem. Wsypała mąkę do miski dodałam wrzątek i wymieszałam za pomocą łyżkina koniec dodałam zimna wodę i olej . Rękoma wyrobiłam ciasto na jednolitą masę . Trochę się kleiło to posypałam mąką Wałkowałam i wycinałam kwadraty około 6 centymetrów . Nakładałam farsz i zawijałam je na przemian tworząc sakiewki . Gotowałam w lekko osolonej wodzie , jak wypływały na górę to wyjmowałam kłądlam na talerz i podawałam do obiadu smakowałao wszystkim :)
Sakiewko-pierożki
wyrobiłam ciasto i wycinałam kwadraty około 6 centymetrów
Sakiewko-pierożki
Farsz z patelni przełozyłam na talerz :)
Sakiewko-pierożki
Dodałam ryz ugotowany i wymieszałam razem
Sakiewko-pierożki
na kawałek ciasta kładłam farsz i zawijałam na przemian