redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Książka Kucharska: Idealne sałatki do mięs z grilla

Sałata z cukinią, rukolą i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sałata z grillowaną cukinią, rukolą i czerwoną bazylią. Przepis Grzegorza Łapanowskiego.

 Sałata z cukinią, rukolą i bazylią

Składniki:

Sałata z cukinią, rukolą i bazylią

 

  • 2 cukinie
  • główka sałaty little gem
  • 1 duży pęczek rukoli
  • 5 przepiórczych jaj
  • Małe opakowanie twarożku koziego
  • 1 czerwona cebula
  • 50ml oliwy z drugiego tłoczenia lub innego oleju roślinnego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Kilka lisków czerwonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • Sos:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy
  • Kilka gałązek tymianku

Sposób przygotowania:

Sałata z cukinią, rukolą i bazylią

Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól i musztardę. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posiekanymi listkami tymianku. Cukinie pokrój w cienkie plastry. Zamarynuj w oliwie, rozgniecionym czosnku, tymianku i rozmarynie. Odstaw na 30 minut. W międzyczasie umyj i osusz sałatę oraz rukolę. Rozgrzej patelnię grillową, połóż na niej plastry cukinii i grilluj po 3 minuty z każdej strony, dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój na cienkie plastry. W misce wymieszaj porwaną sałatę rzymską , rukole, cebulę i ostudzoną cukinie. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajeczkami, kozim serem i czerwoną bazylią. Polej wcześniej przygotowanym sosem.


Przepis : Grzegorz Łapanowski

Fot. Kamil Zieliński



Źródło przepisu: http://www.baziolka.pl/m-nasze-przepisy/235-kk-salata.html