Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sałata ze szpinakiem, ananasem i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

lekka i bardzo apetyczna sałatka, doskonała w upalny dzień

Sałata ze szpinakiem, ananasem i szynką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałata ze szpinakiem, ananasem i szynką

  • 1 mała główka młodej sałaty rzymskiej
  • 3-4 garści młodych listków świeżego szpinaku
  • kilka gałązek koperku
  • 3-4 krążki ananasa konserwowego
  • kilka cienkich plasterków chudej szynki gotowanej - po m/w 3 na porcję

  • sos: wersja 1 - 3 łyżki oleju z pestek winogron (albo oliwy)
  • 1 łyżka zalewy z ananasa
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szczypta soli
  • 1-2 szczypty pieprzu ziołowego
  • 1 szczypta papryki mielonej ostrej
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku

  • wersja 2 - sos sałatkowy np. Winiary koperkowo-ziołowy
  • 3 łyżki zalewy z ananasa
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron albo oliwy
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Sałata ze szpinakiem, ananasem i szynką

Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku i dokładnie wymieszać potrząsając nim energicznie przez 30 sekund. 



Sałatę i szpinak opłukać, dokładnie osączyć. Większe liście porwać na mniejsze kawałki, grubsze liście sałaty rzymskiej można pokroić w paski, małe listki zostawić w całości. Szynkę pokroić na paski szer. ok. 2 cm, każdy złożyć na pół i zrolować. Ananasa pokroić na kawałki.



Na talerzach ułożyć liście sałaty i szpinaku. Na wierzchu ułożyć różyczki z szynki i kawałki ananasa. Całość posypać listkami koperku i skropić przygotowanym sosem.



Ilość składników na 2-3 porcje