kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka a’la Cesar z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Absolutnie przepyszna sałatą z chrupiącą, świeżą sałata, fasolką szparagową, aromatycznym kurczakiem, i chrupiącymi grzankami skropiona wyrazistym sosem na bazie anchois i musztardy. Palce lizać!

Sałatka a’la Cesar z kurczakiem

Składniki:

Sałatka a’la Cesar z kurczakiem

podstawowe

  • 2 garście fasolki szparagowej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g)
  • sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek
  • 5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku
  • sałata lodowa lub rzymska
  • garść listków bazylii
  • 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
  • 2-3 kromki pszennego pieczywa
  • 5 filecików anchois w oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • ząbek czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka a’la Cesar z kurczakiem
Plasterki szynki parmeńskiej układamy pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach C przez około 8-10 minut aż tłuszcz się wytopi a z plasterka powstanie chips.

Sos: Fileciki anchois bardzo drobno siekamy. Czosnek rozcieramy. Łączymy anchois z czosnkiem, 2 łyżkami oleju z filecików, majonezem, musztardą i jogurtem. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i zostawiamy w lodówce na kilka minut do schłodzenia i przegryzienia smaków.

Składniki sosu możemy zamiast siekać zmiksować w blenderze. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na 2-3 cm kawałki.

Gotujemy w osolonym wrzątku do uzyskania pożądanej twardości. Odcedzamy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dowolnej wielkości kostkę. Mięso obtaczamy mieszanką przypraw (sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek).

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim kurczaka przez kilka minut. Pieczywo kroimy w mała kostkę i rumienimy na patelni.

Na talerze wykładamy składniki w kolejności: sałata, bazylia, fasolka, kurczak, grzanki. Całość skrapiamy sosem. Na górze sałatki układamy chipsy z szynki.