eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sałatka Eli z figami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sałatka z rukoli i roszponki ze świeżymi figami i orzechami włoskimi i szynką serrano. Całość polana słodko-kwaśnym sosem.

Sałatka Eli z figami

Składniki:

Sałatka Eli z figami

sałatka

sos

  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka Eli z figami

przygotowanie fig

Sałatka Eli z figami
Świeże figi umyć ,osuszyć i przekroić na ćwiartki.

Świeże figi umyć ,osuszyć i przekroić na ćwiartki.

przygotowanie szynki

Sałatka Eli z figami
Plastry szynki ostrożnie wyjąć z opakowania i uformować różyczki.

Plastry szynki ostrożnie wyjąć z opakowania i uformować różyczki.

przygotowanie rukoli

Sałatka Eli z figami
Rukolę umyć i odwirować w wirówce do sałaty.

Rukolę umyć i odwirować w wirówce do sałaty.

przygotowanie roszponki

Sałatka Eli z figami
Roszponkę umyć i odwirować w wirówce do sałaty.

Roszponkę umyć i odwirować w wirówce do sałaty.

przygotowanie orzechów

Sałatka Eli z figami
Orzechy wyłuskać z łupinek. Część orzechów zostawić w całości,resztę pokroić.

Orzechy wyłuskać z łupinek. Część orzechów zostawić w całości,resztę pokroić.

przygotowanie sałatki

Na dużym talerzu rozłożyć rukolę i roszponkę. Na nich ułożyć ćwiartki fig,różyczki z szynki i orzechy.

przygotowanie sosu

Do słoika wlać olej,ocet balsamiczny,ocet z czerwonego wina,dodać cukier,sól i pieprz. Słoik zakręcić i energicznie potrząsać aż utworzy się emulsja. Sosem polać sałatkę i od razu podawać. Smacznego!