Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałatka grecka klasyczna

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pomidory kroimy na ósemki, obrany ogórek w grube plastry, paprykę w paski, a cebulę w cienkie talarki...

Sałatka grecka klasyczna

Składniki:

Sałatka grecka klasyczna

 

  • 3 spore pomidory
  • świeży ogórek
  • nieduża zielona papryka
  • cebula
  • oliwki
  • 15 dag sera feta
  • 3 łyżki dobrej oliwy (najlepiej z pierwszego tłoczenia na zimno)
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • kilka listków lub szczyptę suszonej mięty
  • pół łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Sałatka grecka klasyczna
Pomidory kroimy na ósemki, obrany ogórek w grube plastry, paprykę w paski, a cebulę w cienkie talarki. Warzywa mieszamy w dużej misce i dodaje my do nich ziołowy sos winegret przyrządzony z czerwonego octu winnego, oliwy, mięty i oregano oraz szczypty soli i pieprzu (kto lubi, może też dodać przeciśnięte przez praskę 1-2 ząbki czosnku, choć w klasycznym przepisie czosnku nie ma). Oliwę miesza my z octem, przyprawami i ziołami. Sos po winien mieć konsystencję emulsji. Zalewamy nim warzywa i wstawiamy je na godzinę do lodówki. Potem dodajemy pokrojony w grubą kostkę ser feta oraz oliwki. Jeśli są to oliwki niedrylowane nie zapomnijmy podać specjalnego naczyńka na pestki. Sałatkę grecką możemy posypać posiekaną natką i odrobiną świeżego lub suszonego tymianku, będzie wówczas jeszcze bardziej aromatyczna. Do pieczywa nie podaje się masła. Grecy po prostu maczają grubo pokrojone kawałki bułki w sosie od sałatki (na własnym talerzu, oczywiście).