VITA

VITA

Szef Kuchni
[Przepisów: 10]

Sałatka jaglana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świąteczne sałatki wcale nie muszą być tłuste i ciężkostrawne! Przygotuj na nadchodzące święta pyszną i zdrową sałatkę z kaszy jaglanej. Pycha!

Sałatka jaglana

Składniki:

Sałatka jaglana

 

Sos

Sposób przygotowania:

Sałatka jaglana
1. Wypłucz kaszę, przelej wrzątkiem i wsyp do garnka. Wlej 1,5 szklanki wody, posól i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem 8 minut, odstaw, by wchłonęła wodę. Ostudź.

2. Dodaj opłukany i osuszony szpinak, pokrojony ser, rozdrobnionego tuńczyka, pokrojone buraki, sól i pieprz. Wymieszaj.

3. Posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i polej sosem.


VITA RADZI:
- Znakomita w tej sałatce jest też kasza bulgur.
- Porcja sera pleśniowego to znakomite źródło wapnia i fosforu (dla kości) oraz potasu i sodu (najważniejszych elektrolitów) Zwykle brakuje ich w świątecznym menu.