jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sałatka jajeczna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sałatka jajeczna, doskonała.

Sałatka jajeczna

Składniki:

Sałatka jajeczna

 

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 25 dag sera żółtego gouda
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 kubek jogurtu
  • 2 łyżki wina Madera
  • pieprz
  • cukier
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sałatka jajeczna
5 ugotowanych jajek drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Rzodkiewki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Ser żółty pokroić w słupki. Wszystkie składniki wymieszać. Musztardę wymieszać ze śmietaną, jogurtem, winem Madera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Pozostałe jajka pokroić w plastry i ułożyć na talerzyku. W środku ułożyć sałatkę, polać ją sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.