WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Sałatka jajeczno - pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna sałatka idealna na Wielkanoc. Z prostych składników, pyszna i sycąca, z delikatnym aromatem pietruszki i szczypiorku.

Sałatka jajeczno - pieczarkowa

Składniki:

Sałatka jajeczno - pieczarkowa

 

  • 1 kg pieczarek
  • 12 jajek
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 0,5 pęczka pietruszki
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka jajeczno - pieczarkowa

Pieczarki

Sałatka jajeczno - pieczarkowa
Pieczarki gotujemy w osolonej wodzie lub bulionie.

Pieczarki dokładnie czyścimy. Zagotowujemy ok 2-3 litry wody, solimy ją i na wrzątek wrzucamy pieczarki. Gotujemy ok 5 minut. Odlewamy i studzimy na sicie.

Krojenie

Sałatka jajeczno - pieczarkowa
Jajka i pieczarki kroimy w dość sporą kostkę.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w dość sporą kostkę, tak jak pieczarki. Przekładamy je razem do miski.

Zioła

Sałatka jajeczno - pieczarkowa
Natkę i szczypiorek dorzucamy do jajek i pieczarek.

Natkę pietruszki i szczypiorek dokładnie płuczemy i osuszamy. Bardzo drobno siekamy i przekładamy do jajek i pieczarek.

Doprawianie

Sałatka jajeczno - pieczarkowa
Sałatkę mocno doprawiamy, by była wyrazista.

Do wszystkich pokrojonych składników dodajemy majonez i ostrą musztardę. Doprawiamy do smaku solą i dość mocno pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki