IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Sałatka jarzynowa na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sałatka dla osób które uwielbiają dania przygotowywane na parze. Ta metoda pozwala zachować pełnię witamin i składników mineralnych.

Sałatka jarzynowa na parze

Składniki:

Sałatka jarzynowa na parze

SAŁATKA

  • 4 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 seler
  • ok 15 cm. pora
  • 3 ziemniaczki
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku
  • sól do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • gałązka rozmarynu dodana do wody doda nam wspaniałego zapachu

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa na parze

SAŁATKA

Sałatka jarzynowa na parze
Warzywa gotujemy na parze al dente, dodając do wody np. gałązkę rozmarynu.

Warzywa obieramy, a następnie układamy w parowarze w całości. Seler z racji iż jest duży i długo się gotuje kroję na pół. Warzywa gotujemy al dente - będą miały piękny kolor, będą jędrne i będą miały wyrazisty smak. Do wody można dodać np. gałązkę rozmarynu.

SAŁATKA

Sałatka jarzynowa na parze
Wszystkie składniki kroimy w kostkę i doprawiamy.

Ugotowane warzywa pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i jabłko. Doprawiamy do smaku oraz dodajemy majonez i musztardę.

SAŁATKA

Sałatka jarzynowa na parze
Sałatkę przyprawiamy i dokładnie, delikatnie mieszamy.

Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy aż sałatka się przegryzie. Smacznego !!