Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Sałatka jarzynowa względem pory roku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli robię sałatkę latem daję więcej warzyw, zaś zimą jest bardziej owocowa taka dziwna mania smakowa.

Sałatka jarzynowa względem pory roku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka jarzynowa względem pory roku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa względem pory roku
Wszystkie surowe produkty dokładnie myjemy. Na dno garnka układamy najpierw marchew, później ziemniaki i na wierzch dajemy jajka. To nam pozwoli wyjmować składniki według szybkości gotowania się. Każdy ze składników po ugotowaniu zalewamy na 5 min zimną wodą następnie obieramy i kroimy. Umyte jabłka kroimy razem ze skórą w grubszą kostkę niż np marchewka. Najdrobniej kroimy cebulę i ziemniaki. Groszek otwieramy i przerzucamy na sito aby bardzo dobrze go osączyć z płynu. Na koniec wszystko doprawiamy solą pieprzem, posypujemy skórką i dopieramy majonezem oraz musztardą. Tu już trzeba dopasować według własnych upodobań. Jedni wolą więcej majonezu inni mniej. Sałatkę najlepiej zrobić na kilka godzin przed podaniem. Wtedy składniki dobrze najdą przyprawami, a my przed samym podaniem na stół możemy spróbować i ewentualnie coś jeszcze doprawić.
Sałatka jarzynowa względem pory roku
Jabłka kroimy w dość dużą kostkę, powinno ich być dwa razy więcej niż ziemniaków.
Sałatka jarzynowa względem pory roku
Ziemniaki kroimy bardzo drobno, jeśli ktoś chce może je rozgnieść widelcem.
Sałatka jarzynowa względem pory roku
Groszek musimy bardzo dobrze odsączyć, aby później nie mieć wrażenia że nam się majonez zważył.