marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sałatka jarzynowa z orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Sałatki z gotowanych jarzyn, jaj oraz dodatków z puszki jak kukurydza i groszek konserwowy są dobrym dodatkiem do uroczystych obiadów i nie tylko. Niektóre sałatki wzbogaca się ziołami, orzechami lub nawet prażonym sezamem, czy płatki migdałowe.

Sałatka jarzynowa z orzechami włoskimi

Składniki:

Sałatka jarzynowa z orzechami włoskimi

 

  • 3 średnie marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • puszka groszku konserwowego,
  • puszka kukurydzy słodkiej konserwowej,
  • 35 dag. orzechów włoskich,
  • majonez kielecki lub Babuni,
  • 1/2 l.wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • kurkuma.

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa z orzechami włoskimi
Marchew, pietruszkę korzeń oraz seler oczyścić, obrać, opłukać i obgotować w osolonym wrzątku "al dente". Następnie wyjąć jarzyny cedzakiem na talerz, gdy ostygną, pokroić je w kostkę. Orzechy rozbić i posiekać, groszek i kukurydzę wywalić na osobne sitka, by obciekły z zalewy. Wszystko razem wsypać do salaterki szklanej i wymieszać,dodając 5-6 pełnych łyżek majonezu Babuni lub kieleckiego oraz doprawić kilkoma łyżkami oliwy do sałatek zmieszanej z zimną wodą. Doprawić pieprzem czarnym lub białym mielonym oraz szczyptą kurkumy i wymieszać. Schłodzić i podawać.