Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka jarzynowa z rydzami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Marynowane rydze dodane do popularnej sałatki jarzynowej podkreślają i wyostrzają jej smak. Taka sałatka na pewno się nie znudzi.

Sałatka jarzynowa z rydzami

Składniki:

Sałatka jarzynowa z rydzami

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 1 szkl groszku konserwowego
  • 1 szkl marynowanych rydzów
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu light
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • opcjonalnie sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa z rydzami

ETAP 1:

Sałatka jarzynowa z rydzami
Ugotowane i obrane warzywa kroimy w kostkę.

Marchew, pietruszkę i seler ugotować, ostudzić, obrać i razem z ogórkami pokroić w kosteczkę.

ETAP 2:

Sałatka jarzynowa z rydzami
Posiekaną cebulę połączyć z przygotowanymi warzywami.

Obraną cebulę drobno posiekać, dodać do miski z warzywami.

ETAP 3:

Sałatka jarzynowa z rydzami
Osączone z zalewy rydze i groszek połączyć z warzywami.

Groszek i rydze osączyć z zalewy. Rydze pokroić w dość dużą kostkę.

ETAP 4:

Sałatka jarzynowa z rydzami
Wszystkie przyugotowane składniki połączyć z majonezem.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny aby smaki się połączyły.