gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Sałatka kalafiorowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zawsze gotuję na obiad cały kalafior, bo go lubimy na ciepło do obiadu, ale lubimy też na zimno. A taka sałatka to po prostu pycha.

Sałatka kalafiorowa

Składniki:

Sałatka kalafiorowa

 

 

  • dodatkowo składniki sosu

 

  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki śmietany
  • koperek zielony
  • 1-2 ząbki czosnku.
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka kalafiorowa
Kalafior gotujemy z odrobiną soli i cukru al dente to ważne aby kalafior był chrupiący. Możemy go gotować w całości albo większe różyczki.

Zimny już kalafior rozbieramy na małe różyczki które układamy na półmisku. Na kalafior rozkładamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i cząstki pomidorów.

Brzoskwinię myjemy obieramy ze skórki albo jak wolimy to zostawiamy kroimy w większą kostkę układamy na półmisku. Cebulę kroimy w paseczki wykładamy na półmisku.

Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek dodajemy majonez śmietanę i posiekany koperek doprawiamy odrobiną soli mieszamy.

Przygotowany sos rozlewamy na warzywach .Górę sałatki oprószamy świeżo mielonym pieprzem z młynka. POLECAM!!