Sałatki

Sałatki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Książka Kucharska: Smaczne sałatki mięsne warzywne deserowe

sałatka kalafiorowa z szynką i pieczarka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis pochodzi z książki: "Smaczne sałatki" Irena Radwańska

sałatka kalafiorowa z szynką i pieczarka

Składniki:

sałatka kalafiorowa z szynką i pieczarka

 

  • 1 kalafior sredniej wielkosci,
  • 20 dag szynki konserwowej,
  • 40 dag pieczarek,
  • 4 jajka,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 4 ogórki kiszone,
  • pęczek szczypiorku,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

sałatka kalafiorowa z szynką i pieczarka
Kalafior podzielić na różyczki, gotować w osolonej wodzie około 5 minut, odcedzić. Szynkę pokroić w cienkie paski. Pieczarki pokroić, udusić na masle. Jajka ugotować na twardo, pokroić. Groszek i kukurydzę odcedzić. Szczypiorek umyć, posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połaczyć. Dodać majonez. Doprawić do smaku sola i pieprzem, dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.