JSk

JSk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Sałatka kiszona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sałatka z kapusty kiszonej z dodatkiem innych warzyw, rewelacyjna na zimę, bardzo zdrowa, zawiera dużo wit.C

Sałatka kiszona Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka kiszona

 

  • kapusta biała- 2kg
  • marchewka- 0,5kg
  • seler- 0,25dag
  • cebula- 0,25dag
  • por- 0,25dag
  • jabłka- 2szt
  • kminek- 1 łyżka
  • kilka ziaren jałowca
  • sól- 3łyżki
  • ktoś lubi 3 czerwone papryki - wówczas proporcje kapusty do pozostałych warzyw będą wynosiły 1:1

 

Sposób przygotowania:

Sałatka kiszona
Kapustę myjemy, szatkujemy. Pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Marchew, seler, jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, pory kroimy w półplasterki. Paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa łączymy razem dodajemy sól, kminek, jałowiec.Ubijamy wszystko w kamiennym garnku, a gdy puszczą sok przykrywamy talerzykiem i obciążamy np.słoikiem z wodą. Gdy na powierzchni po paru dniach ukaże się piana przebijamy ją szpikulcem do samego dna w kilku miejscach. Po 7 dniach ukiszoną sałatkę wkładamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 min.
Sałatka kiszona
Wszystkie jarzynki myjemy, obieramy przygotowujemy do dalszej obróbki
Sałatka kiszona
Gdy wszysko pokroimy dodajemy kminek i jałowiec i dokładnie mieszamy