CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Sałatka lekko meksykańska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gorąco polecam smaczną sałatkę w lekko meksykańskim klimacie. Fasolka, kukurydza, rzodkiewka i jajka.

Sałatka lekko meksykańska Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka lekko meksykańska

 

  • czerwona fasola w zalewie 255 g
  • kukurydza w zalewie 140 g
  • 8 -10 rzodkiewek
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • marynowany czosnek 6-7 ząbków
  • 4 jajka
  • majonez 2-3 łyżki
  • musztarda Dijon 1 łyżka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka lekko meksykańska
Jajka gotujemy na twardo, studzimy.

Sałatę karbowaną płuczemy i osuszamy, rzodkiewki kroimy w dość drobną kostkę.

Czerwoną fasolę i kukurydzę przekładamy na sitka i przelewamy wodą.

Czosnek dzielimy na sześć części.

Trzy przestudzone jajka kroimy w grubszą kostkę, jedno kroimy w ćwiartki.

Na większym talerzu bo bokach rozkładamy liście sałaty.

W głębokiej salaterce mieszamy fasolę, kukurydzę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki i rzodkiewki.

Dodajemy drobne jajka, mieszamy i przekładamy na środek talerza z sałatą.

Na wierzch kładziemy ćwiartki jajek i majonez. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą.
Sałatka lekko meksykańska
Na koniec dodajemy majonez, sałatkę solimy i pieprzymy