monika224

monika224

Kucharz
[Przepisów: 6]

Sałatka lodowa z krewetkami i dipem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast wytrawnego wermuta można go zastapić innym wytrawnym białym winem lub sokiem z pomarańczy .

Sałatka lodowa z krewetkami i dipem

Składniki:

Sałatka lodowa z krewetkami i dipem

 

  • 150 g ugotowanych mrożonych krewetek ,
  • 1 sałatka lodowa ,
  • 50 g szczawiu ,
  • 200 g pomidorow koktajlowych
  • 4 łyżeczki soku z cytryny ,
  • 4 łyżeczki oleju rzepakowego ,
  • sól ,
  • pieprz ,
  • 2 łyzki majonezu ,
  • 1 łyżeczka wytrawnego wermutu ,
  • 250 g jogurtu , 1 łyzka keczupu ,
  • pieprz kajeński , trochę galazek koperku ,
  • plasterki cytryny do przybrania

Sposób przygotowania:

Sałatka lodowa z krewetkami i dipem
Rozmrozić krewetki w druszlaku , opłukać zimna wodą .Sałatę pokroić na cztery części ,umyć , pokroić i posiekać w paski . Umyć szczaw , odsaczyć , pokroić liście na pół . ułożyć sałatę i szczaw na talerzu . pomidory pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie. Wymieszać sok z cytryny z olejem , solą i pieprzem .Skropić sałatę winegretem . Wymieszać majonez , wermut , jogurt , keczup i sok z limonki . doprawić do smaku solą , pieprzem czarnym i kajetańskim . Rozłożyć na porcię sałaty najpierw sos potem krewetki . Przybrać gałazkami koperku i cytryny . Smacznego