Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sałatka macedońska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podawać z pieczywem.

Sałatka macedońska

Składniki:

Sałatka macedońska

 

  • 5 strąków czerwonej papryki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 15 dag żółtego sera
  • 45 dag ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 i 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka macedońska
Ziemniaki obrać i wraz z jajkiem pokroić w plastry. Paprykę umyć i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w paski. Ser utrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystkie składniki wymieszać. Zalać sosem przygotowanym z oliwy i octu. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką. Wstawić na 2 godz. do lodówki.