Piotr Ceranowicz

Piotr Ceranowicz

Kucharz
[Przepisów: 6]

Sałatka makaronowa z burakiem i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Buraki, migdały, feta i oczywiście makaron świderki. Te składniki pozwoliły na stworzenie wyjątkowej sałatki, której nikt się nie oprze. Spróbujcie sami!

Sałatka makaronowa z burakiem i fetą

Składniki:

Sałatka makaronowa z burakiem i fetą

 

  • Makaron Lubella Świdry nr 19 400 g
  • Buraki 800 g
  • Migdały 100 g
  • Seler naciowy 200 g
  • Cebula czerwona 100 g
  • Ser feta 200 g
  • 1 granat
  • Natka pietruszki 20 g
  • Olej
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka makaronowa z burakiem i fetą
1. Świderki gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu a następnie odcedzamy.

2. Granata przekrawamy i oczyszczamy z pestek, pozostawiając sam miąższ.

3. Buraki nacieramy olejem, następnie zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku.

4. W międzyczasie obieramy i kroimy selera na mniejsze kawałki a cebulę siekamy w piórka.

5. Upieczone buraki studzimy, obieramy ze skórki a następnie kroimy w drobną kosteczkę.

6. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki sałatki mieszamy ze sobą, dodajemy pokruszoną fetę i całość doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną pietruszką. Smacznego!

Przepis z Lubella.pl