eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sałatka makaronowo warzywna Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tym razem makaronowa sałatka z brokułem, dynią, czerwoną papryką, kiełbasą przesmażoną z cebulką i sosem z miodem.

Sałatka makaronowo warzywna Eli

Składniki:

Sałatka makaronowo warzywna Eli

warzywa

  • 2 brokuły - same różyczki
  • 1 czerwona papryka
  • 80 dkg dyni - po obraniu
  • 2 cebule

pozostałe składniki sałatki

  • 50 dkg makaronu kokardki
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • 60 dk g kiełbasy
  • 2 łyżki smalcu
  • 10 dkg pestek z dyni

sos

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżek oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka makaronowo warzywna Eli

gotowanie makaronu

Sałatka makaronowo warzywna Eli
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z olejem.

Zagotować 5 litrów osolonej wody, wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzony makaron wymieszać z olejem i ostudzić.

przygotowanie brokułów

Sałatka makaronowo warzywna Eli
Różyczki brokułów obgotować 5 minut w wodzie z solą i cukrem. Wyjąć i schłodzić w zimnej wodzie.

Z brokułów odciąć różyczki, umyć, wrzucić do wrzącej wody z solą i cukrem. Gotować 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową i schłodzić w bardzo zimnej wodzie.

przygotowanie dyni

Sałatka makaronowo warzywna Eli
Obraną i pokrojoną w kostkę dynię zblanszować w wodzie z solą i cukrem. Wyjąć dynię łyżką cedzakową.

Dynię obrać ze skóry i nasion. Obraną dynię pokroić w kostkę i blanszować w wodzie z solą i cukrem. gotową dynię wyjąć łyżką cedzakową.

przygotowanie papryki

Sałatka makaronowo warzywna Eli
Umytą i oczyszczoną z szypułki i pestek paprykę pokroić w słupki.

Paprykę umyć,usunąć szypułkę i nasiona. Miąższ pokroić w słupki.

przygotowanie cebuli

Sałatka makaronowo warzywna Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie kiełbasy

Sałatka makaronowo warzywna Eli
Obraną z osłonek kiełbasę pokroić w kostkę.

Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę.

przygotowanie kiełbasy cd

Sałatka makaronowo warzywna Eli
Kiełbasę i cebulę przesmażyć na smalcu.

Smalec roztopić na dużej patelni, dodać kiełbasę i smażyć około 10 minut. Dodać cebulę i jeszcze smażyć aż cebula się zeszkli.

przygotowanie sałatki

Sałatka makaronowo warzywna Eli
Do miski włożyć składniki sałatki i oprószyć solą i pieprzem.

Makaron, brokuły, dynię, paprykę, kiełbasę z cebulką włożyć do miski i oprószyć solą i pieprzem.

przygotowanie sosu

Do słoika wlać miód, ocet, olej, doprawić solą i pieprzem do smaku. Słoik zakręcić i energicznie potrząsać aż składniki się połączą. Gotowy sos wlać do sałatki i wymieszać.

przygotowanie pestek słonecznika

Sałatka makaronowo warzywna Eli
Obrać z łupinek pestki słonecznika.

Pestki słonecznika obrać z łupinek.
i posypać nimi sałatkę. Smacznego!