Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Sałatka meksykańska z klopsikami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Coś naprawdę wspaniałego,polecam!

Sałatka meksykańska z klopsikami

Składniki:

Sałatka meksykańska z klopsikami

 

  • 1 główka sałaty lodowej,
  • 4 cebule,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 puszki czerwonej fasoli,
  • 1 kromka chleba tostowego,
  • 40dag.mieszanego mielonego mięsa,
  • 4 pomidory
  • 1 jajko,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego,
  • 150ml.pikantnego keczupu,
  • 3 łyżki białego octu winnego,
  • kilka kropli sosu tabasco.

 

Sposób przygotowania:

Sałatka meksykańska z klopsikami
Sałatę lodową porwać na małe kawałki,cebulę pokroić w cienkie krążki,kukurydzę i fasolę odsączyć,przepłukać zimną wodą i starannie osączyć.Zrobić klopsiki;pieczywo tostowe drobno pokruszyć,zagnieść na jednolitą masę z mięsem i jajkiem,doprawić solą szczyptą papryki i chili.Zwilżonymi dłońmi formować małe kuleczki i szybko obsmażyć je na gorącym oleju,ostudzić.Sos;pomidory oczyścić z pestek,pokroić na małe kawałki.Dżem pomarańczowy lekko rozgrzać w rondelku,wymieszać z keczupem pomidorami,doprawić solą,pieprzem,odrobiną cukru,sosem tabasco i octem winnym.Sałatę lodową wymieszać z cebulą,kukurydzą,fasolą,obłożyć klopsikami i polać sosem.