LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Sałatka mimoza wg LUBIEGOTOWAC

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To typowa przekąska kuchni ukraińskiej. Bardzo smaczna.

Sałatka mimoza wg LUBIEGOTOWAC

Składniki:

Sałatka mimoza wg LUBIEGOTOWAC

 

  • 40 dag wędzonej makreli
  • 6 jajek
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 duża czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • majonez
  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sałatka mimoza wg LUBIEGOTOWAC
Rybę rozdrabniamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimna wodą, a następnie po kilku minutach obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Szczypiorek płukamy i siekamy. W okrągłych miseczkach, wcześniej lekko nasmarowanych olejem układamy warstwami składniki: makrela, ser , cebula, majonez, jajka, szczypiorek (trochę zostawiamy na koniec do dekoracji). Całość dobrze ugniatamy, wykładamy na talerzyki do góry dnem. Dekorujemy wierzch i spód dookoła sałatki szczypiorkiem. Podajemy pieprz i sól do sałatki. Można też wszystkie składniki ze sobą połączyć, ja jednak wybrałam taką opcję gdyż sałatka wygląda bardziej apetycznie.