jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Sałatka Mohameda

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To libijska pikantna sałatka do mięsa przygotowanego w arabskim stylu.

Sałatka Mohameda Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka Mohameda

 

  • 3 pomidory
  • 1 długi zielony ogórek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu chili (lub 4 małe ostre papryczki)
  • sok z połówki cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy extra V.
  • sól do smaku
  • listki pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Sałatka Mohameda
Pomidory, ogórki (ze skórką), obraną cebulę kroimy drobno na kawałki kilkumilimetrowe. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos chili (lub posiekane drobno papryczki). Sok z cytryny mieszamy z oliwą i polewamy sałatkę. Doprawiamy solą, mieszamy i odstawiamy na na 15 minut w chłodne miejsce. Podajemy sałatkę jako dodatek do dania głównego. Sałatka bardzo dobrze smakuje z mięsem typu kebab lub kofta.
Sałatka Mohameda
Po pokrojeniu warzyw dodajemy oliwę z cytryną i sól do smaku.
Sałatka Mohameda
Sałatka bardzo dobrze smakuje z mięsem typu kebab

Tagi:

sosy