redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 196]

Sałatka z komosy, z orzechami, jabłkiem i śliwką kalifornijską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sycąca, zdrowa, bogata w białko sałatka na bazie komosy ryżowej z jabłkiem, śliwką kalifornijską i mieszanką orzechów. Super przepis na wynos, na II śniadanie dla ucznia lub studenta.

Sałatka z komosy, z orzechami, jabłkiem i śliwką kalifornijską

Składniki:

Sałatka z komosy, z orzechami, jabłkiem i śliwką kalifornijską

Na 2 porcje

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • ½ szklanki śliwek kalifornijskich
  • ½ dużego jabłka
  • ½ szklanki różnych orzechów (pekan, macadamia, laskowe, włoskie)
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • Sok z ½ limonki
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Opcjonalnie: jogurt naturalny do podania

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z komosy, z orzechami, jabłkiem i śliwką kalifornijską
Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Studzimy i drobno kroimy. Śliwki kalifornijskie, jeśli są soczyste i miękkie kroimy w cienkie paski, jeśli są podsuszone zalewamy wcześniej ciepłą wodą i odstawiamy, aż zmiękną.

Komosę przepłukujemy zimną wodą, następnie gotujemy w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękka. Odcedzamy, mieszamy z olejem kokosowym.

Jabłko kroimy w kostkę i łączymy z przestudzoną komosą, orzechami, posiekaną miętą. Całość skrapiamy sokiem z limonki i syropem z agawy.

Sałatkę pakujemy do pojemników, nakładamy ewentualnie na wierzch po czubatej łyżce jogurtu, zamykamy szczelnie i zabieramy do szkoły lub pracy.