marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sałatka na ostro z kus-kus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kaszkę kus-kus zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.Warzywa oczyścić,umyć,pokroić.Mięso można rwać na strzępki.Doprawić i wymieszać.

Sałatka na ostro z kus-kus

Składniki:

Sałatka na ostro z kus-kus

 

  • 1 woreczek kaszki kus-kus,
  • 1/2 garnuszka wrzątku,
  • 60 g.pieczonego schabu,
  • połówka kapusty pekińskiej,
  • 2 wężowe świeże ogórki,
  • 2 średnie lub duże pomidory,
  • 1 świeża papryka czerwona lub pomarańczowa,
  • 1 średnia czuszka,
  • 3 łyżki oliwy vinegret lub z zalewy po suszonych pomidorach,
  • sok ze świeżej cytryny,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

Sałatka na ostro z kus-kus
Wodę zagotować, a kaszkę kus-kus wypakować, wsypać do miski i zalaćosolonym wrzątkiem. Resztki pieczonego schabu ze świąt pokroić lub porwać na strzępki. Warzywa świeże zaś opłukać, niektóre oczyścić z gniazd nasiennych. Z kapusty usunąć zwiędłe listki jeśli są, a ogórki obrać, opłukać pokroić lub też zetrzeć na hebelku wraz z kapustą pekińską. Wszystkie składniki dać do misy szklanej do sałatek, skropićsokiem z cytryny bez pestek i oliwą vinaigrette lub z suszonych pomidorów. Można dodać nawet ich resztki, jeśli zostaną w słoiku. Wymieszać łyżkami do sałatek i podawać na wczesną kolację.

Tagi:

schab