zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Idealne sałatki do mięs z grilla

Sałatka na przekąskę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sałatka na przekąskę, gdy zgłodniejemy lub kolację.

Sałatka na przekąskę

Składniki:

Sałatka na przekąskę

 

  • Na sos:
  • 200 g ogórka świeżego
  • 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 łyżeczki przyprawy do sosu tzatziki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szczypty pieprzu
  • Do sałatki:
  • 1/2 główki sałaty
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 7 jajek
  • 150 g szynki tostowej

 

Sposób przygotowania:

Sałatka na przekąskę
Przygotować sos: ogórka umyć, obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć sok. Starte ogórki wrzucić do miseczki, dodać jogurt, sól, pieprz i przyprawę do tzatziki. Wszystko wymieszać i odstawić sos na 30 minut. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i pokroić na osiem części. Sałatę opłukać, odsączyć z niej wodę w wirówce do sałaty. Porwać liście na mniejsze kawałki. Szynkę tostową pokroić w paski. Szczypiorek posiekać, rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa oraz jajka i szynkę umieścić w misce, dodać sos i wymieszać.