Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sałatka na rukoli -z brokułem, jajkiem i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Sałatka smakuje rewelacyjnie. Idealnie nadaje się na lekką i sytą przekąskę oraz doskonale łączy się z grillowanym mięsem.

Sałatka na rukoli -z brokułem, jajkiem i bakaliami

Składniki:

Sałatka na rukoli -z brokułem, jajkiem i bakaliami

 

  • 2 garście rukoli
  • 1 jajko
  • kilka różyczek brokuła
  • 1/2 czerwonej cebuli (małej)
  • 60g sera pleśniowego (dowolnego)

Dodatkowo:

Sos:

  • 3-4 łyżki oleju (najlepiej dobrej jakości)
  • 1 łyżka octu balsamicznego/jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu (płaska)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

Sałatka na rukoli -z brokułem, jajkiem i bakaliami

Przygotowanie składników:

Sałatka na rukoli -z brokułem, jajkiem i bakaliami
Do suszenia rukoli można użyć wirówki do sałaty.

Rukolę należy umyć i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Brokuła ugotować na parze, jajko na twardo, a cebulę pokroić w piórka.

Sos:

Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą i doprawić do smaku. Czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany.

Sałatka:

Sałatka na rukoli -z brokułem, jajkiem i bakaliami
Rodzaj sera pleśniowego zależy od indywidualnego gustu.

Na środku talerza - rozsypać rukolę. Na środku ułożyć plasterki jajka i różyczki brokuła, a obok kawałki sera pleśniowego. Całość obłożyć cienkimi piórkami cebuli i polać sosem. Sałatkę posypać orzechami włoskimi, pinii i żurawiną. Opcjonalnie można oprószyć pieprzem i ozdobić listkami świeżej bazylii. Należy pamiętać, aby sałatka była przygotowywana - bezpośrednio przed spożyciem.