Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sałatka nicejska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podaje się ze świeżą bagietką.

Sałatka nicejska

Składniki:

Sałatka nicejska

 

  • 25 dag niedużych ziemniaków
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 nieduże pomidory
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 główka zielonej sałaty
  • mała puszka tuńczyka w oliwie
  • 10 oliwek z puszki
  • sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 1łyżka octu winnego sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka nicejska
Ziemniaki ugotować w łupinach, przestudzić, obrać i pokroić w plastry. Sałatę umyć, osączyć, i "poszarpać" (nie kroić) na drobne kawałki. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Rzodkiewkę umyć i pokroić na plasterki. Tak przygotowane składniki połączyć razem i delikatnie wymieszać. Dodać pokrojone w ósemki jajka i osączonego z oliwy tuńczyka. Wszystko to polać sosem przygotowanym z oliwy, octu i przypraw. Przed podaniem całość posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami