CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Sałatka obiadowa z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna sałatka obiadowa z czerwonej kapusty, z jabłkiem i cebulką. Od lat zawsze tak samo dobrze smakuje.

Sałatka obiadowa z czerwonej kapusty

Składniki:

Sałatka obiadowa z czerwonej kapusty

 

  • czerwona kapusta 600 g
  • 1 duże kwaskowe jabłko
  • 1 duża czerwona cebula
  • sok z 1 cytryny
  • 2 -3 łyżki oliwy
  • cukier sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka obiadowa z czerwonej kapusty
Kapustę należy cienko poszatkować, następnie wrzucić do saganka z osoloną, gotującą się wodą.

Gotować około 3 minuty, przelać na sitko, dokładnie odsączyć.

Przełożyć do salaterki, skropić połową soku z cytryny i ostudzić.

Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wymieszać z pozostałym sokiem, potem połączyć z kapustą.

Czerwoną cebulę drobno posiekać. Dodać do kapusty i jabłkiem.

Wymieszać, wlać oliwę, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Schłodzić w lodówce.