Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sałatka ogniste sombrero

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wyśmienita pikantna meksykańska sałatka

Sałatka ogniste sombrero

Składniki:

Sałatka ogniste sombrero

 

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 60 dag ziemniaków,
  • 2 łyżki posiekanej papryki konserwowej,
  • 100 ml ketchupu,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ogniste sombrero
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć solą i obficie posypać pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoty kolor. Wystudzić. Pokroić w kostkę. Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach. Wystudzić, obrać i również pokroić w kostkę. Połączyć z osączoną z zalewy kukurydzą, oliwą ze smażenia i posiekaną papryką. Dodać sproszkowane chili. Zalać ketchupem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać. Przełożyć w chłodne miejsce na 30 min. Proponuję ograniczyć ilość przyprawy chili. Dla niektórych wersja oryginalna może być zbyt piekielna.