WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Sałatka ogórkowo - cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najprostsza sałatka marynowana z ogórków i cebuli. Smaczna i pasująca idealnie do obiadu. Z lekką nutą przypraw i czosnku.

Sałatka ogórkowo - cebulowa

Składniki:

Sałatka ogórkowo - cebulowa

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ogórkowo - cebulowa

Krojenie

Sałatka ogórkowo - cebulowa
Ogórki możemy dodć obrane lub tylko umyte.

Ogórki dokładnie myjemy lub obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie kroimy obraną cebulę. Mieszamy ze sobą, posypujemy solą, cukrem, i zalewamy octem. Odstawiamy na 6 godzin, od czasu do czasu mieszając.

Słoiki

Sałatka ogórkowo - cebulowa
Sałatkę układamy ciasno w słoikach i zalewamy sokiem.

Po tym czasie przekładamy do słoików i zalewamy powstałym sokiem. Powinno być go dość sporo w słoiku.

Przyprawy i pasteryzacja

Sałatka ogórkowo - cebulowa
Do każdego słoika wkładamy porcję przypraw.

Do każdego słoika dodajemy po pół ząbka czosnku, kawałek liścia laurowego, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut.


Tagi:

cebula