choineczka04

choineczka04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

sałatka pasteryzowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna sałatka kiszona idealna do obidu

sałatka pasteryzowana

Składniki:

sałatka pasteryzowana

 

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 2 duże cebule białe
  • 2 łyki soli
  • 0,5 kg marchwi
  • 1 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki octu
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

sałatka pasteryzowana
Cebulę obrać i umyć dokładnie, ogórki umyć. Pokroić je w talarki do jednej miski i posypać dwoma łyżkami soli. Odstawić na dwie godziny. Marchew umyć, umyć dokładnie i pokroić w talarki albo zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dusić na patelni na małym ogniu w jednej szklance oleju, do średniej miękkości. Marchew ostudzić i dodać do ogórków i cebuli. Do tego dodać jeszcze 2 łyżki cukru i pół szklanki octu, wszystko dobrze wymieszać. Nałożyć do średniej wielkości słoików, zakręcić i zagotować w dużym garnku z wodą tak żeby były zanurzone 2/3 słoików i przykrywamy . Na dno garnka położyć jakąś szmatkę. Trzymamy je w gotującej się wodzie przez 8-9 minut. Po wyjęciu z garnka odwracamy je do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.