edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sałatka pieczarkowa z natką

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Moja pierwsza sałatka pieczarkowa, nie przypuszczałam, że jest aż tak smaczna

Sałatka pieczarkowa z natką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka pieczarkowa z natką

 

  • 60 dag pieczarek
  • kilkucentymetrowy kawałek białej części pora
  • 5 jajek
  • 1/2 puszka groszku konserwowego
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Sałatka pieczarkowa z natką
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kosteczkę. Pieczarki oczyściłam, wrzuciłam na wrzącą wodę i gotowałam 15 minut, odcedziłam na sicie i zostawiłam do wystudzenia. Pokroiłam w kostkę. Pora opłukałam, pokroiłam w drobną kosteczkę i przelałam na sitku wrzącą wodę. Groszek osączyłam z zalewy. Natkę opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam. Wszystkie składniki wymieszałam w misce z majonezem i natką pietruszki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Sałatka pieczarkowa z natką
Oczyszczone pieczarki wrzuciłam na wrzącą wodę.
Sałatka pieczarkowa z natką
Wszystkie przygotowane składniki umieściłam w misce.
Sałatka pieczarkowa z natką
Na koniec dodałam posiekaną natkę pietruszki.

Tagi:

jajko jajka