marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Sałatka po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia sałatki

Sałatka po grecku

Składniki:

Sałatka po grecku

 

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 10 dag sera owczego
  • 14 pomidory
  • 1/2 ogórka
  • 2 marynowane strąki peperoni
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 2-3 gałązki tymianku
  • sól, pieprz, cukier

 

Sposób przygotowania:

Sałatka po grecku
Rozpoczynamy od osączenia kapusty z wody po umyciu, następnie wykroić głąb. Liście poszatkować. Pomidory i ogórki dokładnie umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie plasterki. Przygotować sos winegret: ocet wymieszać z solą, pieprzem i cukrem. Ciągle mieszając, powoli wlewać olej. Cztery talerze wyłożyć na zmianę plasterkami ogórków i pomidorów, pośrodku umieścić pokrojoną kapustę. Jarzyny polać sosem winegret, odstawić na dziesięć minut. Z peperoni usunąć gniazda nasienne, strączki pokroić w cienkie krążki. Ser owczy pokruszyć na duże kawałki. Tymianek osuszyć, oderwać listki. Sałatkę posypać krążkami peperoni, tymiankiem. Obłożyć dookoła kawałkami sera owczego. Podawać z białym pieczywem. Smacznego

Tagi:

sery ser