paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Sałatka po nicejsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsza do sałatki jest sałata rzymska.

Sałatka po nicejsku

Składniki:

Sałatka po nicejsku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka po nicejsku
Gotujemy ziemniaki i fasolkę szparagową do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo,następnie obieramy i kroimy na małe cząsteczki. Sałatę myjemy,osuszamy i rwiemy na kawałeczki. Do miseczki dodajemy porwaną sałatę,ugotowane ziemniaki,fasolkę i odcedzone z sosu kawałki tuńczyka. Obieramy cebulę,kroimy ją na plasterki i dodajemy do miseczki razem z pokrojonymi na połówki pomidorkami cherry. Następnie dodajemy oliwki i pokrojone jajka. Ocet i sok z cytryny ucieramy w drugiej miseczce z solą i pieprzem. Dodajemy oliwę i musztardę i posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko ubijamy na jednolity sos.mieszamy z ziołami prowansalskimi. Sałatkę polewamy sosem.

Tagi:

zioła sałata