Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sałatka ryżowa na styl meksykański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka ryżowa z papryką, kukurydzą, czerwoną fasolą i cebulą w lekkim sosie majonezowym- na styl meksykański.

Sałatka ryżowa na styl meksykański

Składniki:

Sałatka ryżowa na styl meksykański

 

 

  • 10 dag ryżu pełnoziarnistego

 

 

  • puszka kukurydzy

 

 

  • 1 duża czerwona cebula

 

  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku

 

  • 4 łyżki majonezu delikatnego

 

 

  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa na styl meksykański
Oba ryże gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Fasolę odsączamy z zalewy, przepłukujemy zimną wodą. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę.Paprykę płuczemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.Majonez mieszamy z sokiem z limonki. Doprawiamy słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.W dużej misce mieszamy ryż z fasolą, kukurydzą, cebulą i papryką. Wlewamy sos majonezowy. Dodajemy natkę lub koperek i dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną.