Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałatka ryżowa (Włochy)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ugotować ryż, przepłukać zimną wodą i ostudzić. Dodać olej, ocet, lekko posolic i

Sałatka ryżowa (Włochy)

Składniki:

Sałatka ryżowa (Włochy)

 

  • 300 g ryżu
  • 160 g zielonego groszku
  • 200 g szynki w kawałku
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu estragonowego
  • 1 duża papryka czerwona
  • 3 łyżki orzechów
  • 3 łyżki rodzynków
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • 2 łyzeczki majeranku świeżego
  • zielona sałata
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa (Włochy)
Ugotować ryż, przepłukać zimną wodą i ostudzić. Dodać olej, ocet, lekko posolic i doprawić pieprzem. Dodac pozostałe składniki: pokrajaną cienko paprykę (wydrążona i oczyszczoną), pokruszone orzechy, rodzyknki, zielony groszek (ugotowany i przestudzony), szynke pokrajaną w kostkę. Posypać zielonymi ziołami, ułożyć na listkach sałaty i przed podaniem wstawić na conajmniej godzinę do lodówki.